Akut plazmapheresis


Állapotuknál fogva szállíthatatlan betegek helyszíni kezelését végezzük. A kezeléseket az OEP finanszírozza, a kórházak részére térítésmentes. A kezeléshez szükséges felszerelést, egyszerhasználatos anyagokat és a szükséges Humán Albumint biztosítjuk.

Teendõk a következõk :

Terápiás apheresis kizárólag a TAB kijelölt tagjával történt elõzetes konzultációt követõen, az esetre egyedileg engedélyezett esetszámban végezhetõ.
Kijelölt tagokhoz kattintson ide

2020. május 1-től a korábbi papír alapú Aferezis engedélyezési eljárás megszűnik, felváltja egy új, korszerű, a Terápiás Aferezis Bizottság által is támogatott, EFIWEB rendszerbe integrált elektronikus szakmai engedélyezési rendszer. Átmeneti időszak nincs, azaz a jelzett időponttól kezdődően a papír alapú engedélyezés véglegesen megszűnik, papír alapú engedélyeket a továbbiakban elfogadni nem tudunk. Természetesen a fenti időpontot megelőzően kiadott és még érvényes engedélyeket továbbra is elfogadjuk, azok helyett újat kérni nem kell.

Az engedélyező felület eléréséhez kattintson IDE.

A NEAK 2020. április 27-i EFIWEB tájékoztató levelét, mely tartalmazza az engedélyezési folyamat leírását ITT találja.


- Ügyeleti telefonunkon ( 06-30/400-9200, üzenet: 224-00-44 Fax: 213-77-48) a kezelés szükségességének bejelentése.
- Üzenethagyás esetén a visszahívás lehetõségét biztosítani szükséges.
- Amennyiben a beteg beszámítható a centrális véna katéterezéséhez és a kezelés elvégzéséhez írásos hozzájárulása szükséges.

A szakmai kollégium ajánlása alapján az OEP az alábbi diagnózisok esetén vállalja a finanszírozást:

Therapiás plasmapheresis során alkalmazható BNO kódok , és az engedélyezéssel kapcsolatos tudnivalókBeleegyező nyilatkozat nagy vénakatéter felhelyezéséről


Alulírott .....................................................(név)............................(szül.idő)
tanusítom, hogy engem kezelőorvosom Dr. .............................................
kellő mértékben felvilágosított az alábbiakról:

 • Betegségem: ______________________, amely miatt apheresis kezelés szükséges. Tudomásul veszem, hogy az apheresis visszautasítása rövid időn belül halálomhoz vezethet.
 • A javasolt kezeléshez megfelelő véráramlás szükséges, mely nagyvéna katheter segítségével érhető el. A nagyvéna katéter felhelyezése a nyaki, mellkasi vagy ágyéki vénába történhet, amelyet a következőképpen végzik: az adott bőrterület fertőtlenítése után érzéstelenítő szert (Lidocaint) adunk. Ezt követően steril körülmények között a műanyag katétert egy speciális szúró tű felhasználásával felvezetjük a vénába. A felvezetés után a katétert rögzítjük, amely tartósan szolgálhatja a kezeléshez szükséges megfelelő vérnyerést.
 • A katéter felhelyezés szövődményeként ritkán jelentkezhet a mellhártya lemez átszúrása kapcsán kialakuló légmell, esetleg igen ritka esetben a mellhártya lemezek között fellépő vérzés illetve egyéb szövődmény. Amennyiben légmell keletkezik, ez az esetek többségében néhány nap alatt felszívódik. Jelentős mennyiségű légmell tartós szívással gyógyítható. A szívásnak a mellhártya kitapadásáig (5-7 napig) kell történnie, esetenként sebészi műtéti körülmények között bevezetett drainen keresztül.
 •    Amennyiben a nagyvéna kanül behelyezését elutasítom, úgy tudomásul veszem, hogy az apheresis kezelésemet megoldani nem tudják.

     A szóbeli felvilágosítás és a fentiek figyelembevételével a katéterezésbe:

  beleegyezem* nem egyezem bele
  és a kezelés elmaradásával és annak következményeivel kapcsolatban az orvosokat a felelősség alól felmentem.*
  ................................................. .................................................
  (beteg aláírása) (orvos aláírása és ph)


  * a nem kívánt törlendő


  Beleegyező nyilatkozat aferesis kezeléshez


     Alulírott .....................................................(név)............................(szül.idő)
  tanusítom, hogy engem kezelőorvosom Dr. .............................................
  kellő mértékben felvilágosított az alábbiakról:

  1. Betegségem:
  2. A javasolt gyógymód: Géppel történő művi vérplazma cseréje. Helyette más gyógyszeres és diétás kezelés már nem alkalmazható.
  3. Tudomásul veszem, hogy szakszerü kezelés esetén is a beavatkozás következtében az alábbi szövődmények ritkán, de előfordulhatnak: Fejfájás, hányinger, hányás, izomgörcs, fulladás, mellkasi fájdalom, allergiás reakciók, vérnyomás ingadozás, szívritmus zavarok.
  4. Amennyiben ezt a beavatkozást elutasítom, tudomásul veszem, hogy helyettesítésére a manuálisan végzett vér centrifugálása és a vörösvértestek visszaadása szolgálhat. Amennyiben ezt a beavatkozást is visszautasítom, tudomásul veszem, hogy állapotomban rosszabbodás következik be, ami rövid időn belül halálomhoz vezethet.
   Ez esetben az orvosokat a felelősség alól felmentem.
     A szóbeli felvilágosítás és a fentiek figyelembevételével az aferesiskezelésbe

  beleegyezem* nem egyezem bele.*
  ................................................. .................................................
  (beteg aláírása) (orvos aláírása és ph)


  * a nem kívánt törlendő
  A beleegyezö nyilatkozat elérhető a letöltések menün belül


  Főoldalakut dializisakut plasmapheresisBetegszallitasVesebeteg nyaralasdeutschenglish