Tevékenységeink: Akut dialízisÁllapotuknál fogva szállíthatatlan betegek helyszíni kezelését végezzük. A kezeléseket az OEP finanszírozza, a kórházak részére térítésmentes. A kezelõ személyzetet, a szükséges felszerelést és az egyszerhasználatos anyagokat mi biztosítjuk.

Azon állapotok, mely esetben az akut dialíziskezelés abszolut indokolt lehet függetlenül minden más tünettõl vagy laborparamétertõl vagy annak hiányától:

- diuretikumra nem reagáló súlyos hypervolaemia
- az életet veszélyeztetõ súlyos hyperkalaemia
- kifejezett acidosis (pH 7.2 alatt)
- az uraemiás tünetegyüttes kifejlõdése esetén
- bizonyos mérgezések (fagyálló, metilalkohol stb.)
- Indikáció továbbá az akut veseelégtelenség (Se Kreatinin 300-500 umol/l, KN 35-45 mmol/l,) különösen, ha a veseelégtelenség a sokszervi elégtelenség (MOF) részjelensége.

A vesefunkció beszûkülése vagy annak gyanúja esetén szükséges nephrologus kollégával konzultálni.

Teendõk az akut helyszíni dialíziskezelés igénye esetén:
Beszerezni a beteg, vagy eszméletlenség esetén legközelebbi hozzátartozója beleegyezését a centrális véna kanüláláshoz és a dialíziskezeléshez.

Telefonon értesíteni az ügyeletesünket. (06-30/400-9200, üzenet: 224-00-44, fax 213-77-48) Üzenet esetén kérjük a visszahívás lehetõségét biztosítani (telefonszám, osztály, bejelentõ neve).

A kezelés adatlapot kitölteni szíveskedjenek.


Beleegyező nyilatkozat nagy vénakatéter felhelyezéséről


Alulírott .....................................................(név)............................(szül.idő)
tanusítom, hogy engem kezelőorvosom Dr. .............................................
kellő mértékben felvilágosított az alábbiakról:

 • Betegségem: A veseműködés elégtelensége, amely miatt művese kezelés vagy hasi dialízis szükséges. Tudomásul veszem, hogy a dialízis visszautasítása rövid időn belül halálomhoz vezethet.
 • A javasolt kezeléshez megfelelő véráramlás szükséges, mely működő véröszeköttetés (Chimino fisztula), vagy nagyvéna katheter segítségével érhető el. A nagyvéna katéter felhelyezése a nyaki, mellkasi vagy ágyéki vénába történhet, amelyet a következőképpen végzik: az adott bőrterület fertőtlenítése után érzéstelenítő szert (Lidocaint) adunk. Ezt követően steril körülmények között a műanyag katétert egy speciális szúró tű felhasználásával felvezetjük a vénába. A felvezetés után a katétert rögzítjük, amely tartósan szolgálhatja a kezeléshez szükséges megfelelő vérnyerést.
 • A katéter felhelyezés szövődményeként ritkán jelentkezhet a mellhártya lemez átszúrása kapcsán kialakuló légmell, esetleg igen ritka esetben a mellhártya lemezek között fellépő vérzés illetve egyéb szövődmény. Amennyiben légmell keletkezik, ez az esetek többségében néhány nap alatt felszívódik. Jelentős mennyiségű légmell tartós szívással gyógyítható. A szívásnak a mellhártya kitapadásáig (5-7 napig) kell történnie, esetenként sebészi műtéti körülmények között bevezetett drainen keresztül.
 •    Amennyiben a nagyvéna kanül behelyezését elutasítom, úgy tudomásul veszem, hogy a művesekezelésemet megoldani nem tudják.

     A szóbeli felvilágosítás és a fentiek figyelembevételével a katéterezésbe:

  beleegyezem* nem egyezem bele
  és a kezelés elmaradásával és annak következményeivel kapcsolatban az orvosokat a felelősség alól felmentem.*
  ................................................. .................................................
  (beteg aláírása) (orvos aláírása és ph)


  * a nem kívánt törlendő


  Beleegyező nyilatkozat művese kezeléshez


  Alulírott .....................................................(név)............................(szül.idő)
  tanusítom, hogy engem kezelőorvosom Dr. .............................................
  kellő mértékben felvilágosított az alábbiakról:

 • Betegségem: A veseműködés elégtelensége.
 • A javasolt gyógymód: Géppel történő művi méregtelenítés (hemodialízis). Helyette más gyógyszeres és diétás kezelés már nem alkalmazható.
 • A vese működésképtelenné vált, a mérgező salakanyagokat és a folyadékot már nem tudja kellő mértékben eltávolítani, ezért szükséges a vér gépi uton történő tisztítása és a megtisztult vérnek a szervezetbe történő visszavezetése. A beteget megszúrva a műanyag vezetéken keresztül kiszivattyúzott vér keresztül megy a tisztító rendszeren és a megtisztult vért az épályába visszavezetjük. A kezelést szakképzett nővér, speciális szakorvos felügyelete mellett végezzük. A méreg eltávolítása szürő (dializátor) segítségével történik.
 • Tudomásul veszem, hogy szakszerü kezelés esetén is a beavatkozás következtében az alábbi szövődmények ritkán, de előfordulhatnak: Fejfájás, hányinger, hányás, izomgörcs, mellkasi fájdalom, allergiás reakciók, vérnyomás ingadozás.
 • Amennyiben ezt a beavatkozást elutasítom, tudomásul veszem, hogy helyettesítésére a hasűri dialízis szolgálhat. Amennyiben ezt a beavatkozást is visszautasítom, tudomásul veszem, hogy állapotomban rosszabbodás következik be, ami rövid időn belül halálomhoz vezethet. Ez esetben az orvosokat a felelősség alól felmentem.


 •    A szóbeli felvilágosítás és a fentiek figyelembevételével a dialíziskezelésbe

  beleegyezem* nem egyezem bele.*
  ................................................. .................................................
  (beteg aláírása) (orvos aláírása és ph)


  * a nem kívánt törlendő
  A nyilatkozatokat letöltheti a letöltések menüpont alatt.


  Főoldalakut dializisakut plasmapheresisBetegszallitasVesebeteg nyaralasdeutschenglish